Μεγάλο φάσμα της επιστημονικής έρευνας σήμερα στους τομείς της διοίκησης, της παραγωγής, της οικονομίας και της εκπαίδευσης βασίζεται στην εφαρμογή Μαθηματικών Μεθόδων και Προσεγγίσεων, όπως είναι η Επιχειρησιακή Έρευνα, η Στατιστική, η Ανάλυση Πολυδιάστατων Δεδομένων, η Πολυκριτηριακή Ανάλυση, κ.ά. Η Μαθηματική σκέψη και μεθοδολογία εφαρμόζονται ευρύτατα στ όλο το φάσμα της επιστημονικής έρευνας (και όχι μόνο) και η κατασκευή μαθηματικών υποδειγμάτων αποτελεί τον πυρήνα πολλών από αυτές τις εργασίες.
Η μαθηματική ανάλυση χρησιμοποιείται ως μεθοδολογικό εργαλείο στα πλαίσια της οικονομικής ανάλυσης. Έτσι όλες οι νέες θεωρίες (αλλά και η μεταγραφή των παλιών) χρησιμοποιούν μαθηματικούς συμβολισμούς στην προσπάθειά τους να γενικεύσουν τα συμπεράσματά τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπειρική εξήγηση της πραγματικότητας.
Οι μαθηματικές μέθοδοι ήταν ανέκαθεν σημαντικές στην ανάλυση των αγορών, της παραγωγής και γενικότερα της επιχειρηματικότητας. Η τάση ποσοτικοποιήσης που εντάθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις την δεκαετία του '70, και συνετέλεσε στην αναμόρφωση κλάδων όπως τα χρηματοοικονομικά, τα τραπεζικά και τα ασφαλιστικά θέματα. Κατά πολλούς, ήταν οι έντονα μαθηματικοποιημένες ανακαλύψεις των Markowitz, Sharpe, black, Scholes, Merton και παλαιότερα του bellman που συνετέλεσαν στην εξάπλωση νέων (παράγωγων) χρηματοοικονομικών προϊόντων, των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου και αλματώδους αύξησης της αποτελεσματικότητας των παραγωγικών διαδικασιών.
Η παράλληλη διεύρυνση της χρήσης των υπολογιστών συνετέλεσε στην εκτεταμένη εφαρμογή των ποσοτικών μεθόδων: η αυξημένη υπολογιστική δύναμη επέτρεψε την συγκέντρωση στοιχείων καθώς και την υλοποίηση προχωρημένων μεθόδων αξιοποίησής των.